W kołobrzeskim Porcie Rybackim trwa największa inwestycja w jego historii - budowa fabryki lodu z zespołem chłodni i mroźni ryb.
Kompleks wznoszony przez Kołobrzeską Grupę Przetwórców Ryb pochłonie 58 mln zł. Zadanie w 100 procentach finansowane jest pieniędzmi unijnymi.
Po uruchomieniu chłodni rybacy powracający z morza będą składowali w niej swój połów. Dzięki temu zapewniona zostanie odpowiednia jakość ryb do sprzedaży producentom. W obiekcie będzie można przechowywać ich jednorazowo nawet 2 tys. ton.
Przetwórcy będą je tam zamrażać. Poza rybami będzie można magazynować inne produkty wymagające przechowywania w niskich temperaturach, np. warzywa.
Obok fabryki będzie punkt odbioru odpadów rybnych. Zgodnie z wymogami unijnymi, nie będą one mogły trafiać do morza, tak jak: praktykowano to dotąd. Wszystkie podlegać będą utylizacji.
Fabryka ma zapewnić ciągłość kontroli jakości rynku rybnego, począwszy od połowu, aż po stół ostatecznego konsumenta.{jathumbnail off}
Rybołówstwo
Od połowu do stołu
30 sierpnia 2011 |
Źródło:
