Porty, logistyka

Nowa chłodnia w szczecińskim Porcie Rybackim Gryf uzyskała pozwolenie na użytkowanie. Dziś ma przyjąć pierwszy towar. Oficjalne otwarcie odbędzie się nieco później.

Przypomnijmy, że budowa chłodni ruszyła w połowie 2011 r. i - zgodnie z założeniem - miała trwać rok. Jednak problemy, które się pojawiły po drodze, opóźniły inwestycję. Trzeba było m.in. zmienić sposób wyburzenia starej chłodni oraz technologię palowania gruntu. Również konstrukcja nowego obiektu wymagała poprawek. Ostatecznie prace budowlane zakończono w listopadzie zeszłego roku.

Przeprowadzono próbne rozruchy, a w styczniu 2014 r. otrzymano pozwolenie na użytkowanie chłodni.

– Temperatura w jej komorach może osiągnąć do minus 30 stopni Celsjusza, ale norma eksploatacyjna wynosi minus 22 – informuje Paweł Stępień, prezes Portu Rybackiego Gryf. – Prawdopodobnie we wtorek przyjmie pierwszy towar – norweską rybę, która zostanie przeniesiona ze starej chłodni. To będzie takie nasze wewnętrzne otwarcie, oficjalne planujemy nieco później.

Możliwości składowe nowej chłodni to 10 tysięcy ton. Przeznaczona jest do przechowywania mrożonej ryby pochodzenia morskiego. To największy tego typu obiekt na północy Polski i najnowocześniejszy w regionie Morza Bałtyckiego. Dla porównania, w starej chłodni Gryfu można było składować do ok. 4 tys. ton towaru.

Inwestycja objęła też wykonanie nowych dróg i parkingów oraz podziemnych instalacji. Ponadto wyremontowano odcinek nabrzeża Bułgarskiego.

Wartość przedsięwzięcia to ponad 45 mln zł. Dzięki umowie ze szczecińskim oddziałem Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przeszło 32 mln zł stanowi dofinansowanie z Programu Operacyjnego „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013”.

Elżbieta Kubowska

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Zaloguj się

1 1 1 1

Źródło:

Waluta Kupno Sprzedaż
USD 4.0044 4.0852
EUR 4.285 4.3716
CHF 4.3754 4.4638
GBP 4.995 5.096

Newsletter