Stena Line, armator operujący w morskich przewozach pasażerskich m.in. na trasie Gdynia – Karlskrona, oferuje we wrześniu i październiku br. specjalne pakiety turystyczne, w ramach których pasażerowie będą mogli zapoznać się ze specjałami szwedzkiej kuchni.
Wypłynięcia z Gdyni w ramach pakietów kulinarnych zaplanowane są na 19 września i 11 października. W ramach pobytu w Szwecji, w programie jest całodniowa wycieczka autokarowa pt. Szwecja od kuchni. W jej ramach odbędą się trzy degustacje – m.in. różnego rodzaju ryb (np. łososia, śledzia czy węgorza), mięs, makaronów oraz trunków. W programie jest też wizyta na farmie ekologicznej na farmie ekologicznej Äggaboden lub w hodowli łosi Räntemåla oraz wieczór w centrum SPA.
Kuchnia szwedzka uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Dieta Szwedów jest bogata w ryby, owoce morze, produkty mleczne i owoce leśne. Ważne miejsce na szwedzkich talerzach zajmuje śledź, który jest przyrządzany na setki sposobów, jak również krewetki. Szwedzi serwują je w sosie miodowym, w sałatkach majonezowych, w pastach kanapkowych, zapiekane, smażone lub marynowane. Także długa tradycja polowań jest widoczna w upodobaniach kulinarnych Szwedów – nadal można kupić wędzonki z jelenia czy kiełbasę z łosia.
Stena Line informuje także zainteresowanych wycieczkami do Szwecji, że 21 września w Karlskronie odbywa się słynny doroczny targ miejski, na którym będzie można znaleźć przysmaki regionu Blekinge, żywność od lokalnych producentów, wyroby rzemieślnicze i pamiątki. Obok stoisk handlowych, organizatorzy rokrocznie zapewniają też część rozrywkową – występy muzyczne na żywo.
Trasa Gdynia – Karlskrona jest jedną z 22 tras żeglugowych, na których operuje Stena Line, szwedzki koncern żeglugowy dysponujący 37 promami.
Paweł Rydzyński
Zdjęcie: www.stenaline.pl
