W ciągu 24. tygodnia bieżącego roku Norwegia wyeksportowała 17 174 t świeżego i wędzobnego oraz 428 ton mrożonego łososia. Oznacza to wzrost o 19,2 % w porównaniu do tygodnia 23 i zarazem wzrost aż o 27,8 % w stosunku do 24. tygodnia rok wcześniej. W Polsce w okresie panowania koronawirusa import norweskiego łososia wzrósł.
Natomiast w całym roku 2019 Norwegia wyeksportowała 1,1 miliona ton łosocia hodowlanego o łącznej wartości NOK 72,5 mld według danych (Norwegian Seafood Council).
Całkowita ilość wyeksportowanych przez Norwegię owoców morza i ryb, zarówno hodowlanych (wśród których króluje łosoś), jak i z połowów, wyniosła w roku 2019 2,7 mln ton o łącznej wartości 107 mld koron norweskich.
W minionym roku Polska sprowadziła z Norwegii ok. 230 000 ton ryb i owoców morza (głównie łososia) o łącznej wartości ok. 10,6 mld koron norweskich (wzrost o 1 % pod względem wolumenu i 4 % pod względem wartości w stosunku do roku poprzedniego).
Polska była w 2018 i 2019 roku największym rynkiem eksportowym łososia dla Norwegii.
Norweski łosoś jest w większości reeksportowany z Polski po przetworzeniu i przygotowaniu na rynek konsumpcyjny, ale znaczące jest też spożycie norweskiego łososia w Polsce.
W obszernym oficjalnym komunikacie Norwegian Seafood Council z końca maja na temat wpływu pandemii koronawirusa na eksport ryb i owoców morza z Norwegii podano, że eksport norweskiego łososia na rynki, gdzie odbywa się jego przetwórstwo na produkty gotowe do sprzedaży w sklepach wzrósł w czasie opanowania świata przez koronawirusa. Eksport łososia do Polski wzrósł o 5 % (podobnie do Holandii), a na Litwę aż o 46 %.
PBS
Fot.: Intership, Rostein
