Porty, logistyka

Pomieści prawie 10 tysięcy ton ryb i będzie najnowocześniejszym obiektem tego typu w basenie Morza Bałtyckiego. Chłodnia w Porcie Rybackim Gryf w Szczecinie ruszy za pięć miesięcy. Jej wykonawca rozpoczął właśnie montaż pierwszego urządzenia chłodniczego.

Ryby ze szczecińskiej chłodni będą trafiać do przetwórni i sklepów w całej Polsce.

- W kraju są oczywiście większe magazyny, natomiast ani w Szczecinie, ani w Trójmieście tak dużego obiektu nie ma - przyznaje Paweł Stępień, prezes Portu Rybackiego Gryf.

- Jej konstrukcję można porównać do termosu. Od środka jest obudowana płytami warstwowymi z poliuretanu. To zaś pozwala na utrzymanie temperatury do -30 stopni - opowiada Marek Kaleta, dyrektor handlowy Gryfa.

Wykonawca zmodernizuje też nabrzeże należące do Portu Rybackiego. Nowe drogi i parkingi już są.

Inwestycja kosztuje blisko 50 milionów złotych. Chłodnia ma być gotowa w czerwcu.

Grzegorz Gibas

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Zaloguj się

1 1 1 1

Źródło:

Waluta Kupno Sprzedaż
USD 4.0323 4.1137
EUR 4.2919 4.3787
CHF 4.4221 4.5115
GBP 5.0245 5.1261

Newsletter