Porty, logistyka
Ponad 29,4 tys. ton surowego cukru trzcinowego wyładowano w porcie gdańskim ze statku African Zebra, który przypłynął z Afryki. Był to pierwszy statek z takim ładunkiem, obsłużony przy wykorzystaniu dwóch nowoczesnych ciągów do przeładunków towarów masowych luzem - cukru, zbóż, rzepaku i pasz. Ciąg ten uruchomiono na nabrzeżu Oliwskim w kwietniu i jest on pierwszym takim urządzeniem przeładunkowym w polskich portach.

African Zebra
W porcie gdańskim rozładowano pierwszy statek z surowym cukrem trzcinowym z Afryki
(© Grzegorz Mierkiewicz / ZMPG SA)

- Pierwszym statkiem załadowanym przy wykorzystaniu nowych ciągów był masowiec, który zabrał ponad 27 tysięcy ton zbóż do Egiptu - mówi Karol Bowżyk, członek zarządu ds. eksploatacji spółki Port Gdański Eksploatacja. - Natomiast wyładunek masowca African Zebra zapoczątkował przeładunki cukru przeznaczonego dla Pfeifer & Langen Polska, niemieckiego holdingu cukrowego, posiadającego w naszym kraju cztery cukrownie. Towar został szybko i sprawnie załadowany na wagony, które podstawiła spółka PKP Cargo. Spodziewamy się obsługiwania statków z surowcem cukrowniczym raz na trzy tygodnie, do września.

Jesienią zacznie się kampania cukrownicza i wtedy cukrownie zaczną wytwarzać swoje produkty z buraków cukrowych.

Nowe ciągi przeładunkowe są wspólną inwestycją Pfeifer & Langen Polska SA i spółki PGE. Składają się one z dwóch lejów zasypowych i taśmociągów z osłonami. Taśmociągi transportują cukier bezpośrednio na wagony albo do magazynów portowych, dostosowanych do przechowywania towarów spożywczych.

Surowy cukier, wyładowywany w Gdańsku, jest przeznaczony dla cukrowni w Glinojecku. Ma ona nowe instalacje do jego rafinowania, o rocznej zdolności produkcyjnej 180 tys. ton.

Unia Europejska zezwoliła w tym roku na sprowadzanie na jej obszar bez cła 5 mln ton cukru trzcinowego z państw najsłabiej rozwiniętych gospodarczo.


Jacek Sieński
{jathumbnail off}
1 1 1

Źródło:

Waluta Kupno Sprzedaż
USD 3.6182 3.6912
EUR 4.2232 4.3086
CHF 4.5137 4.6049
GBP 4.8868 4.9856

Newsletter