Niechorze. Chociaż rybaków w Niechorzu jest już tylko trzech, to każdego roku na terenie Muzeum Rybołówstwa odbywa się „Święto śledzia” zorganizowane przez Stowarzyszenie Miłośników Tradycji Rybołówstwa Bałyckiego.
W tym roku licznie przybyli turyści mogli spróbować śledzia w przeróżnej postaci, którego przygotowały rodziny rybaków i gastronomicy. Były także stoiska z produktami regionalnymi (m.in. chleb wiejski, wojenny i miody) oraz występy kapel szantowych, a także Jerzego Porębskiego ze Świnoujścia, znanego miłośnika tego gatunku muzyki. Konkurs na najlepszą potrawę wygrała rodzina miejscowego rybaka Janusza Mazura, która przygotowała ikrę ze śedzika z cebulką. Potrawa ta uzyskała prawie połowę spośród 956 oddanych głosów. Przewodniczącym jury był Andrzej Kopiczyńki, popularny „Czterdziestolatek”, który rozdał wiele autografów i chęnie pozował do zdjęć z wczasowiczami.
Inne
Rybacy pokochali śledzia
28 czerwca 2010 |
Źródło:
PortalMorski.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.