Porty, logistyka

Fri Porsgruun, 13-letni masowiec pływający pod banderą Gibraltaru, na początku stycznia 2013 roku, wszedł w głąb "starego portu" w Gdańsku, by zacumować przy Nabrzeżu Bytomskim, gdzie rozbudowywana jest portowa "fabryka słodu".

Dwa lata od podpisania porozumienia "Malteurop Polska" i "Copenhagen Merchants" o utworzeniu GBT (Gdansk Bulk Terminal) Gdańskiego Terminalu Masowego – zawinął tam statek pozwalający roboczo przetestować zamontowane na nabrzeżu urządzenia i dokonać próbnego załadunku.

89-metrowej długości Fri Porsgruun zabiera ok. 3500 ton pszenicy, potwierdzając sprawność terminalu przystosowanego do przeładunku zbóż zarówno w relacji importowej, jak eksportowej.

-1 żenada..
nazywać takie coś terminalem..
tanim kosztem zmodernizowano istniejącą przystań opierająca się na starych dalbach,a miało być prawdziwe nabrzeże i nawet dziesieciotysięczniki...
ale za to był kręcony film przy zawinięciu pierwszego statku i zapewne dobre premie za zakończoną sukcesem (no,może mały poślizg) inwestycje
08 styczeń 2013 : 14:09 Guest | Zgłoś

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Zaloguj się

1 1 1 1

Newsletter