Offshore

Polski Rejestr Statków S.A. popiera inicjatywę Fundacji na rzecz Energetyki Zrównoważonej w sprawie realizacji polityki wsparcia budowy i eksploatacji farm wiatrowych na morzu.

23 organizacje branżowe, eksperckie, firmy związane z przemysłem morskim i stoczniowym, instytucje, jednostki badawcze oraz inwestorzy realizujący projekty farm wiatrowych uważają, że dla rozwoju morskiej energetyki wiatrowej konieczne jest przezwyciężenie barier prawnych i organizacyjnych. Znalazło to swój wyraz w dokumencie: "Stanowisko sektora morskiej energetyki wiatrowej i przemysłu morskiego w sprawie kierunku polityki wsparcia farm wiatrowych na morzu".

Główna myśl dokumentu dotyczy włączenia morskiej energetyki wiatrowej (MEW) do Polityki Energetycznej Polski do roku 2030 (będącej obecnie w przygotowaniu). Organizacje, które przygotowały dokument wyrażają stanowisko, że w polityce energetycznej Polski dla MEW należy wyznaczyć jako cel osiągnięcie 6 GW mocy zainstalowanej do roku 2030.

Wskazano, że główne bariery rozwoju morskich farm wiatrowych (MFW) można usunąć poprzez:
a. powiązanie realizacji projektów krajowych morskich farm wiatrowych z rozwojem krajowego zaplecza dostawczego i obsługowo-serwisowego,
b. zwiększenie możliwości przyłączeniowych i powiązanie tych możliwości z udostępnianiem lokalizacji dla nowych projektów,
c. zwiększenie elastyczności w zakresie powiązania harmonogramów przygotowania i realizacji projektów morskich farm wiatrowych z ważnością pozwoleń na wznoszenie instalacji na morzu.
Wskazano także następujące działania wykonawcze:
d. przeprowadzenie w latach 2015-2017 pierwszych aukcji z udziałem projektów MFW,
e. nowelizację ustawy o obszarach morskich RP i administracji morskiej,
f. przygotowanie i uchwalenie ustawy offshorowej regulującej przyznawanie lokalizacji, wsparcia i warunków przyłączenia dla morskich farm wiatrowych po roku 2025 w przetargach, w których jednym z podstawowych kryteriów będą powiązanie realizacji inwestycji z rozwojem krajowego zaplecza dostawczo-obsługowego

Stanowisko stanowi oddolną inicjatywę przedstawicieli przemysłu związanego z morską energetyką wiatrową i wskazuje na zasadność rozwoju tego sektora w Polsce. Pełny tekst stanowiska znajduje się tutaj.

PRS

+2 Główna bariera dla MEW to...
... brak nabiału u decydentów w Warszawie. Proste.
28 luty 2014 : 10:26 Guest | Zgłoś
+2 wiatraki
Mamy gazoport z którego popłynie najdroższy na świecie gaz ziemny. Teraz pora na najdroższy prąd elektryczny. Każdy wiatrak stawiany na morzu waży przeszło 400 ton betonu, stali i kompozytów. By wyprodukować tyle betonu, stali i kompozytów potrzeba zużyć ogromne ilości energii a do środowiska odprowadzić poważne ilości zanieczyszczeń. Do tego kilometry kabli ciągniętych w głąb morza i związane z przesyłem straty. W przypadku zaniku wiatru start zespołów gorącej rezerwy (W Danii są to zespoły w których silnikiem napędowym prądnic są okrętowe silniki wolnoobrotowe średnich mocy). Rozchwianie sieci. Na akwenach z wiatrakami nie ma ryb. Gdzie tu sens, gdzie logika, gdzie dbałość o środowisko. Logika jest tylko w tym, że UE daje na wiatraki tyle kasy ile kto chce. Pieniądze leżą więc na ziemi o co zadbali lobbyści i powiązani z nimi politycy.
02 marzec 2014 : 08:13 Guest | Zgłoś

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Waluta Kupno Sprzedaż
USD 3.9877 4.0683