Inne

Liczne przy popularnych portugalskich plażach algi morskie, choć utrudniają miłośnikom kąpieli poruszanie się w wodzie, to inspirują przedsiębiorców do nowych zastosowań, m.in. wyrobu biokosmetyków, a nawet produkcji chleba.

Zamknięcie podczas weekendu kilku plaż środkowego wybrzeża Portugalii z powodu nadmiaru zanieczyszczeń nie miało związku z nadmierną podczas tegorocznego sezonu wakacyjnego obecnością alg, ale ograniczeniami Covid-19 i pogorszeniem się jakości wody.

Tegoroczne wakacje to kolejny sezon wakacyjny z licznymi algami u brzegów Portugalii.

Lizboński ekonomista Miguel Monteiro wskazuje tymczasem, że choć nadmiar alg może utrudniać wczasowiczom korzystanie z kąpielisk, to z roku na rok przybywa firm oraz sposobów wykorzystania tych glonów morskich w przemyśle.

“Z alg morskich korzystają dziś niektóre firmy w wyrobie kremów i innych kosmetyków bazujących na naturalnych substancjach” - powiedział PAP Monteiro.

Ekspert przypomniał, że po wielu latach wykorzystywania alg przez mieszkających przy turystycznych kurortach rolników jako naturalnego nawozu, częściej goszczą one obecnie w przemyśle spożywczym i branży gastronomicznej.

Od ponad dwóch lat zastosowanie w gastronomii alg upowszechnia m.in. Politechnika w Leirii, której inżynierowie produkcji wprowadzili już na rynek m.in. chleb z dodatkiem alg, a także kefir oraz lody na bazie tych glonów.

W ostatnich latach przepisy dotyczące wyrobu produktów spożywczych na bazie alg morskich, opracowane przez Politechnikę w Leirii, zdobyły kilka nagród w portugalskich konkursach na innowacyjność produkcji spożywczej.

Z Lizbony Marcin Zatyka 

Fot.: Wikimedia Commons

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Zaloguj się

1 1 1 1

Źródło:

Waluta Kupno Sprzedaż
USD 3.9877 4.0683
EUR 4.2675 4.3537
CHF 4.3848 4.4734
GBP 4.9599 5.0601

Newsletter