Inne

Festiwal Dorsza i Flądry rozpocznie się dzisiaj i potrwa przez weekend (tj. 6 i 7 października) w restauracji Hotelu Hanza i na Targu Rybnym w Gdańsku.

W programie festiwalu (patrz zdjęcia obok) znajdują się prelekcje o historii Targu Rybnego (przygotowana przez prof. Andrzeja Januszajtisa) i o aktualnym stanie zasobów dorsza i flądry w Morzu Bałtyckim (przygotowana przez prof. Jana Horbowego).

Poza tym w sobotę i niedzielę w Hotelu Hanza (ul. Tokarska 6) będzie można obejrzeć ikonografię ze zdjęciami Targu Rybnego z początków XX wieku oraz oryginalne starogdańskie monety z wizerunkiem dorsza i flądry z 1932 roku.

altW ramach festiwalu odbędzie się też pokazowy rozładunek ryb z kutra rybackiego, który przypłynie z Helu i zacumuje w okolicach hotelu.

Szef kuchni restauracji Hotelu Hanza przygotował z okazji imprezy cztery potrawy rybne, które wezmą udział w otwartym konkursie o tytuł "Najsmaczniejszej Potrawy Festiwalu". Te osoby, które trafnie wytypują "Najsmaczniejszą Potrawę Festiwalu - wezmą udział w losowaniu nagród rzeczowych ufundowanych przez firmę Fiskars.

Goście festiwalu będą mogli skosztować poszczególnych potraw przy zachowaniu promocyjnych cen festiwalowych.

1 1 1
Waluta Kupno Sprzedaż
USD 3.6182 3.6912
EUR 4.2232 4.3086
CHF 4.5137 4.6049
GBP 4.8868 4.9856

Newsletter