Wiosenne głaskanie szczupaków rozpoczęte. Po uzyskaniu specjalnych pozwoleń, rybacy odławiają wypełnione ikrą i mleczem szczupaki. Teraz sprawę rybiego in vitro biorą w swoje ręce ichtiolodzy.
Jak ten proces się odbywa?
- Ikrę otrzymujemy przez delikatny masaż powłok brzusznych u samicy - tłumaczy ichtiolog Polskiego Związku Wędkarskiego w Szczecinie, Marcin Klupś. - U samca odbywa się to bardziej drastycznie, ponieważ trzeba użyć więcej siły. Dopiero wtedy łączymy to wszystko z wodą i następuje zapłodnienie.
Zapłodnioną ikrę trzeba jeszcze wypłukać.
- W celu pozbawienia kleistości ikry - dodaje Marcin Gronek. - Przy szczupaku wystarczy zwykłe płukanie dużą ilością wody.
Zapłodniona dziś ikra trafiła już do wylęgarni w Goleniowie. Za mniej więcej trzy tygodnie małe szczupaczki z powrotem trafią do Odry.{jathumbnail off}
Inne
Za trzy tygodnie będą małe szczupaczki
16 marca 2012 |
Źródło:
