Gróbarczyk za rybołówstwem rodzinnym i ograniczeniem połowów przemysłowych
62 | 23 lutego 2017
Polskie rybołówstwo powinno opierać się na rybołówstwie rodzinnym, przybrzeżnym, a połowy przemysłowe muszą być ograniczone - poinformował w czwartek w Sejmie minister gospodarki morskiej i żeglu...
Zachodniopomorskie rybackie grupy działania otrzymały 1,5 mln zł
3 | 22 lutego 2017
Pięć zachodniopomorskich Rybackich Lokalnych Grup Działania otrzymało ponad 1,5 mln zł wsparcia w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze na lata 2014-2020”. Środki te przeznaczone są na w...
400 mln zł z rybactwa śródlądowego zasili rybołówstwo morskie
19 | 19 lutego 2017
Przedstawiciele rybaków śródlądowych krytykują decyzję ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, który ponad 400 mln zł przeznaczonych w Programie Operacyjnym Rybactwo i Morze na lata 2...
W 2016 r. podrożały ryby i ich przetwory
0 | 16 lutego 2017
O 3,6 proc. podrożały w ubiegłym roku ryby i przetwory rybne. Więcej kosztowały m.in. filety z łososia, dorsza, miruny i morszczuka. Potaniały natomiast wędzone makrele - informuje Instytut Ekono...
Rybołówstwo śledzia i szprota przystępuje do oceny MSC
31 | 03 lutego 2017
W dniu 31 stycznia br. Fiński Związek Rybacki (Finnish Fishermen's Association, FFA) zgłosił rybołówstwo śledziowe i szprotowe do pełnej oceny zgodności ze Standardem Rybołówstwa Marine Stewardsh...
Minister gospodarki morskiej poznał problemy przetwórców ryb
14 | 01 lutego 2017
W piątek, 27 stycznia, Marek Gróbarczyk, minister Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej spotkał się przedstawicielami środowiska przetwórców ryb. Rozmowy dotyczyły strategii współpracy między...
Indywidualne kwoty zbywalne zniszczą przybrzeżne rybołówstwo?
18 | 30 stycznia 2017
Zanik rybaków łowiących w strefach przybrzeżnych, zamykanie małych portów rybackich, brak konkurencji oraz dominacja dużych firm połowowych - to konsekwencje wprowadzenia indywidualnych kwot zbyw...
Rybacy łowią mniej dorszy, a ich cena w sklepach rośnie
31 | 16 stycznia 2017
Aż o 27 procent spadły w 2016 roku połowy dorsza. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w styczniowym numerze magazynu „Rynek rolny” opublikował raport na temat połowów i s...
Na polskie stoły trafia 9 tys. ton tuńczyka rocznie, głównie w puszkach
66 | 13 grudnia 2016
Tuńczyk jest rybą popularną w wielu dietach, głównie dzięki korzystnym dla zdrowia wartościom odżywczych. Jego konsumpcja w Polsce nadal jest jednak niewielka. Krajowi konsumenci kupują około 9 tys...
Jakie ryby kupować? Nowy poradnik WWF
8 | 12 grudnia 2016
Jeżeli nie podejmiemy żadnych działań za 40 lat ryby mogą całkowicie zniknąć z mórz i oceanów. Decyzję na ten temat podejmuje każdy z nas - podczas codziennych zakupów spożywczych. Odpowiedzialne...