Jesteś Tutaj: PortalMorski.pl Morze Rybołówstwo • Akwakultura
Dołącz do nas
Błąd

    Rybołówstwo • Akwakultura

    Rybołówstwo i hodowle morskie

    Gróbarczyk za rybołówstwem rodzinnym i ograniczeniem połowów przemysłowych

    Email Drukuj

    Fot.: A. Latarska

    Polskie rybołówstwo powinno opierać się na rybołówstwie rodzinnym, przybrzeżnym, a połowy przemysłowe muszą być ograniczone - poinformował w czwartek w Sejmie minister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej Marek Gróbarczyk.

    Zachodniopomorskie rybackie grupy działania otrzymały 1,5 mln zł

    Email Drukuj

    Największe wsparcie finansowe otrzymała Darłowska Lokalna Grupa Rybacka. Fot.: H. Bierndgarski

    Pięć zachodniopomorskich Rybackich Lokalnych Grup Działania otrzymało ponad 1,5 mln zł wsparcia w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze na lata 2014-2020”. Środki te przeznaczone są na wydatki bieżące. Pomogą w funkcjonowaniu, zwiększeniu zatrudnienia czy podnoszeniu kwalifikacji członków grup.

    400 mln zł z rybactwa śródlądowego zasili rybołówstwo morskie

    Email Drukuj

    Przeniesienie pieniędzy z rybołówstwa śródlądowego na morskie może negatywnie odbyć się na produkcji i połowach ryb śródlądowych. fot. H. Bierndgarski

    Przedstawiciele rybaków śródlądowych krytykują decyzję ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, który ponad 400 mln zł przeznaczonych w Programie Operacyjnym Rybactwo i Morze na lata 2014-2020 na akwakulturę śródlądową przeniósł na pomoc rybakom morskim.

    W 2016 r. podrożały ryby i ich przetwory

    Email Drukuj

    Fot.: Pixabay

    O 3,6 proc. podrożały w ubiegłym roku ryby i przetwory rybne. Więcej kosztowały m.in. filety z łososia, dorsza, miruny i morszczuka. Potaniały natomiast wędzone makrele - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

    Rybołówstwo śledzia i szprota przystępuje do oceny MSC

    Email Drukuj

    Fot.: Pixabay

    W dniu 31 stycznia br. Fiński Związek Rybacki (Finnish Fishermen's Association, FFA) zgłosił rybołówstwo śledziowe i szprotowe do pełnej oceny zgodności ze Standardem Rybołówstwa Marine Stewardship Council (MSC). Rybołówstwo to pozyskuje ponad 90% morskich połowów Finlandii i jako pierwsze w tym kraju przystępuje do oceny MSC.

    Minister gospodarki morskiej poznał problemy przetwórców ryb

    Email Drukuj

    Jerzy Safader (z prawej) w czasie spotkania w Ustce. W środku Janusz Wrona, dyrektor departamentu rybołówstwa w MGMiŻŚ. Fot.: H. Bierndgarski

    W piątek, 27 stycznia, Marek Gróbarczyk, minister Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej spotkał się przedstawicielami środowiska przetwórców ryb. Rozmowy dotyczyły strategii współpracy międzynarodowej w sektorze rybnym oraz o problemach branżowych.

    Indywidualne kwoty zbywalne zniszczą przybrzeżne rybołówstwo?

    Email Drukuj

    Na wprowadzeniu indywidualnych kwot zbywalnych mogą stracić małe porty rybackie. Fot. H. Bierndgarski

    Zanik rybaków łowiących w strefach przybrzeżnych, zamykanie małych portów rybackich, brak konkurencji oraz dominacja dużych firm połowowych - to konsekwencje wprowadzenia indywidualnych kwot zbywalnych, proponowanych przez Unię Europejską. Obecnie trwa dyskusja na temat wprowadzenia tych przepisów na terenie całej UE.

    Rybacy łowią mniej dorszy, a ich cena w sklepach rośnie

    Email Drukuj

    Wraz ze spadkiem połowów, rośną ceny ryb świeżych i mrożonych. Fot. H. Bierndgarski

    Aż o 27 procent spadły w 2016 roku połowy dorsza. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w styczniowym  numerze magazynu „Rynek rolny” opublikował raport na temat połowów i spożycia ryb w okresie od stycznia do listopada poprzedniego roku.

    Na polskie stoły trafia 9 tys. ton tuńczyka rocznie, głównie w puszkach i słoikach. To niewiele w porównaniu do krajów Europy Zachodniej

    Email Drukuj

    Fot.: Pixabay

    Tuńczyk jest rybą popularną w wielu dietach, głównie dzięki korzystnym dla zdrowia wartościom odżywczych. Jego konsumpcja w Polsce nadal jest jednak niewielka. Krajowi konsumenci kupują około 9 tys. ton opartych na niej wyrobów, głównie w puszkach, ale też w słoikach z oliwą i olejem. Intensyfikacji spożycia ma służyć program certyfikacji prowadzony przez organizację MSC, dzięki któremu wiadomo, że połowy zostały przeprowadzone z troską o środowisko naturalne.

    Jakie ryby kupować? Nowy poradnik WWF

    Email Drukuj

    Jeżeli nie podejmiemy żadnych działań za 40 lat ryby mogą całkowicie zniknąć z mórz i oceanów. Decyzję na ten temat podejmuje każdy z nas - podczas codziennych zakupów spożywczych. Odpowiedzialne wybory konsumenckie są w stanie zmienić przyszłość. Kupujmy ryby i owoce morza świadomie, w oparciu o nowy Poradnik konsumenta stworzony przez WWF Polska.

    Strona 1 z 168



    PortalMorski.pl to profesjonalny, branżowy serwis internetowy ściśle związany z polską i światową gospodarką morską. Śledź wiadomości z kraju i ze świata. Zarejestruj się i szukaj z nami pracy na morzu i lądzie. Newsy, agencje crewingowe, ruch statków, pogoda, informacje o portach – to wszystko znajdziesz na PortalMorski.pl

    Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...

    facebook