Kilkanaście projektów wspierających produkcję ryb na łączną kwotę 1,8 mln złotych zgłoszono Rybackiej Lokalnej Grupie Działania "Opolszczyzna". Rybacy z regionu chcą wypromować karpia jako rybę goszczącą na stołach nie tylko w okresie świąt.

Konkurs ogłoszony przez RLGD "Opolszczyzna" jest częścią programu operacyjnego "Rybactwo i Morze" wspierającego produkcję ryb, jej spożywanie i turystykę rybacką. Jak zaznacza wicemarszałek województwa opolskiego Antoni Konopka, choć jego region leży z dala od morza, to w dziedzinie produkcji ryby jest prawdziwą potęgą.

"Jeżeli chodzi o produkcję karpia, to jesteśmy na trzecim miejscu w kraju - mówił Konopka. Podkreślił, że Opolszczyzna ma duży potencjał, nie tylko jeśli chodzi o gospodarkę rybacką, ale też sport i turystykę wodną. Dodał, że na lokalne łowiska bardzo chętnie przyjeżdżają wędkarze z ościennych województw, a to pobudza branżę turystyczną. "Pozostaje jeszcze kwestia promocji różnego rodzaju dań z karpia, które mogą stać się zdrową i smaczną alternatywą dla innych mięs i to nie tylko w czasie świątecznym" - podkreśla wicemarszałek.

Władze samorządowe województwa podpisały pierwsze pięć umów o łącznej wartości blisko pół miliona złotych, których celem jest m.in. poprawa infrastruktury gospodarstw rybackich i promocja rybactwa. Wśród nich jest np. zakup sprzętu niezbędnego do hodowli ryb oraz działania promujące jej spożycie.

Samorządowe Centrum Kultury, Turystyki i Rekreacji w Popielowie stworzy w ramach projektu ekspozycję rybacką i zaplecze sanitarne kąpieliska w Nowych Siołkowicach, które zostało otwarte na początku lipca tego roku.

Ośrodek Kultury w Niemodlinie przygotowuje kolejną, 16-tą edycję Święta Karpia. W jego ramach odbędą się m.in. dwa konkursy satyryczne, konkurs kulinarny, zawody wędkarskie kobiet oraz międzypokoleniowe warsztaty kulinarne - oczywiście z karpiem w roli głównej.

autor: Marek Szczepanik