Polskie stoisko gości na SeafoodExpo Global, czyli największej imprezie światowej tego typu - powiedział minister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej Marek Gróbarczyk. Dodał, że resort realizuje strategię promowania polskiego przetwórstwa rybnego za granicą.

W ramach polskiego stoiska narodowego podczas targów SeafoodExpo Global 2018 w Brukseli prezentuje się 20 stoisk firmowych. 

"To dla nas szczególny dzień, przede wszystkim dla ministerstwa, które od początku realizuje strategię promowania polskiego przetwórstwa rybnego za granicą" - powiedział, cytowany w czwartkowym komunikacie MGMiŻŚ, minister Marek Gróbarczyk otwierając stoisko na SeafoodExpo Global. 

Dodano, że na zaproszenie ministra polskie stoisko odwiedził komisarz ds. środowiska i rybołówstwa Karmenu Vella.

Resort podkreśla, że w ostatnich latach przetwórstwo ryb w Polsce dynamicznie się rozwija. Szacuje się, że na koniec 2017 r. wartość produkcji osiągnęła prawie 11 mld zł.

W polskiej branży przetwórczej działa ok. 260 firm, które zatrudniają nieco ponad 18 tys. osób, z czego ponad połowa pracuje w firmach zatrudniających powyżej 250 osób. Choć przemysł jest zdominowany przez małe i średnie przedsiębiorstwa, to 53 proc. wielkości produkcji można przypisać dużym przedsiębiorstwom.

Głównymi kierunkami eksportu ryb i ich przetworów są Niemcy, Francja, Dania, Wielka Brytania i Włochy. Polska natomiast importuje ryby i ich przetwory głównie z Norwegii, Szwecji, Danii, Niemiec, Rosji oraz Chin. 

Targi SeafoodExpo Global to wydarzenie dla przetwórców związanych z globalnym rynkiem ryb i owoców morza. Co roku na targach prezentuje się około 1,7 tys. wystawców z całego świata, ekspozycje odwiedza ponad 26 tys. kupujących, dostawców oraz innych specjalistów ds. szeroko pojętego rynku rybołówstwa z ponad 140 krajów.

Jak czytamy w komunikacie resortu, targi organizowane od 24 lat w Brukseli, to dla polskich i światowych producentów rybnych najbardziej prestiżowa impreza, pozwalająca na szeroką promocję polskich produktów wśród kupujących, dostawców oraz przedstawicieli branży przetwórstwa.

autor: Anna Wysoczańska