Z okazji Jubileuszu 20-lecia powołania Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb (PSPR) 24-26 maja w Kołobrzegu odbyła się Konferencja Przetwórców Ryb pod honorowym patronatem Marka Gróbarczyka, ministra gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej. Wydarzenie połączone było z promocją Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w kontekście możliwości uzyskania wsparcia w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze 2014-2020”.

W konferencji uczestniczyła Mariola Chojnacka, dyrektor generalna w MGMiŻŚ, która drugiego dnia (25 maja) odczytała list gratulacyjny od ministra Marka Gróbarczyka. Reprezentując Ministra, w jego imieniu wręczyła najbardziej zasłużonym działaczom PSPR odznaczenia państwowe: Krzyże Kawalerskie Orderu Odrodzenia Polski oraz Złote Srebrne i Brązowe Krzyże Zasługi, jak również odznaczenia resortowe: „Zasłużony Pracownik Morza”.

Konferencję otworzył Jerzy Safader, Prezes PSPR. Następnie Janusz Wrona, dyrektor Departamentu Rybołówstwa w MGMiŻŚ omówił charakterystykę polskiej wymiany handlowej produktami rybołówstwa w latach 1998-2020. W dalszej kolejności wystąpił Tomasz Tereszkiewicz, dyrektor Departamentu Wsparcia Rybactwa w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, który przedstawił prezentację na temat funduszy pomocowych dla przetwórstwa ryb w ramach PO Rybactwo i Morze 2014-2020. Kolejnym prelegentem był Jacek Kucharski, zastępca głównego lekarza weterynarii. Zaprezentował on dwa tematy: osiągnięcia we współpracy Inspekcji Weterynaryjnej oraz PSPR w ciągu ostatnich 20-lat, a także program monitorowania poziomu dioksyn, dioksynopodobnych i niedioksynopodobnych PCB w rybach i produktach rybołówstwa z rejonu Morza Bałtyckiego, których wyniki będą wykorzystywane dla potrzeb Inspekcji Weterynaryjnej. Następnie głos zabrał dr Zbigniew Karnicki, który omówił założenia Kodeksu dobrych praktyk w przetwórstwie rybnym. Na konferencji wystąpili również: Gudmundur Sigporsson z Icelandic Ocean Cluster, Maciej Patalas - Head of Development Poland & CEE, Laura Bovin - Fumoir Grizzly Inc. oraz Stephan Vrignaud - przedstawiciel NOAA na Europę.

Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb przez ostatnie 20 lat przyczyniło się do konsolidacji podmiotów i rozwoju branży rybnej w Polsce. Dążenie do zapewnienia wykorzystania potencjału przetwórstwa rybnego oraz do zwiększenia efektywności wymiany handlowej jest jednym z priorytetów Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej. Dzięki zaangażowaniu Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb w roku 2017 i 2018, podczas międzynarodowych targów Seafood Expo Global, Polska prezentowała potencjał przetwórstwa rybnego na wspólnym stoisku narodowym.

rel (MGMiŻŚ)