Porty, logistyka

Nowa chłodnia wybudowana przy nabrzeżu bułgarskim to jedna z największych inwestycji w szczecińskim porcie. Aby obiekt zapełnić trzeba było kilka tygodni i dziś znajduje się tam 10 tysięcy ton ryb.

Jeszcze w tym roku budowa chłodni ma zostać rozliczona, koszt całej inwestycji wyniósł ponad 40 milionów złotych. Duża część środków pochodziła z Unii Europejskiej i było to około 37 milionów złotych.

Ryby, które są przechowywane w nowej chłodni Gryfa, pochodzą z całego świata - opowiada Paweł Stępień prezes Portu Rybackiego Gryf.

- Mamy znacznie więcej ryb niż było w starej chłodni. Udało się nam ściągnąć całkowicie nowych klientów, także z Niemiec i Norwegii, którzy do tej pory nie byli obecni w Szczecinie - mówi Stępień.

Ryby trafiają do polskich przetwórni, są też eksportowane w głąb Europy.

- Ryba surowcowa trafia do Polski i na południe Europy, a gotowe produkty jadą m.in. do Niemiec, Danii czy Anglii - tłumaczy prezes Portu Rybackiego Gryf.

Ryby do chłodni Gryfa przywożą statki, a trafiają tu m. in. makrela, dorsz, miruna i śledzie.

Grzegorz Gibas

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Zaloguj się

1 1 1 1

Źródło:

Waluta Kupno Sprzedaż
USD 3.9517 4.0315
EUR 4.2733 4.3597
CHF 4.3648 4.453
GBP 4.9875 5.0883

Newsletter